JAMOA SHARTNOMASI VA UNING MEHNAT HUQUQIDAGI O‘RNI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
O‘zbekiston Respublikasi Mehnat kodeksining 12-moddasiga muvofiq, jamoa shartnomasi mehnat huquqining mustaqil manbasi sifatida e’tirof etilgan bo‘lib, bu institutga yuridik kuch berilishi uning mehnat munosabatlarida normativ-huquqiy tartibga solish vositasi sifatida alohida ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi. Jamoa shartnomasi xodimlarning vakillari va ish beruvchi o‘rtasidagi kelishuv asosida tuzilib, mehnat shartlari, ijtimoiy kafolatlar va ishlab chiqarish bilan bog‘liq munosabatlarni huquqiy jihatdan mustahkamlaydi. Ushbu shartnoma mehnat qonunchiligini amalda qo‘llashning asosiy mexanizmlaridan biri sifatida xodim va ish beruvchi manfaatlari muvozanatini ta’minlaydi va ijtimoiy barqarorlikka xizmat qiladi.