MITRAL STENOZI ANIQLANGAN HOMILADOR AYOLLARDA QON IVISH SISTEMASINING AHAMIYATI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu ilmiy ishda homiladorlik davridagi yurak patologiyalarda qon tizimidagi o`zgarishlar va ushbu kasallikning diagnostika va davolashda qon biomarkerlarining ahamiyati mavzusiga bag`ishlangan. Yurak kasalliklari rivojlanayotgan mamlakatlarda onalar o‘limining muhim sababidir. Yurakning revmatik kasalligi bu o‘limning katta qismini keltirib chiqaradi va mitral stenoz eng keng tarqalgan shikastlanishdir. Ishning maqsad va vazifalariga muvofiq 110 nafar homilador ayol tekshirildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, mitral stenozi bo‘lgan homilador ayollarda tizimli yallig‘lanish belgilari (ECHT, CRO, IL-8, TNF-α ning oshishi), giperkoagulyatsiya (fibrinogen va D-dimerning yuqori darajasi) va immunitet muvozanatining buzilishi (IL-10 ning pasayishi, IL-2 ning oshishi) ustunlik qiladi.