LIRIODENDRON TULIPIFERA ЎСИМЛИГИНИНГАПОРФИН АЛКАЛОИДЛАРИ ВА УЛАРНИНГ СПЕКТРАЛ ТАҲЛИЛИ (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Liriodendron tulipifera ўсимлиги ер устки қисми алкалоидларинитекширишни давом эттирдик, эфирли қисм алкалоидлар аралашмасиниколонкада хроматография усулида бўлиш натижасида ундан коридин,изокоридин [1,2]. Шунингдек, алкалоид-лиринидин (1) ажратиб олинди.Лиринидин (1)-кучсиз фенол табиатли, оптик фаол асос бўлиб,суюқланиш температураси 237-2390С га тенг бўлган хлоргидрат ҳосил қилади.Алкалоид метанол, этанол, ацетонда яхши ва бензолда эса ёмон эрийди.