O‘ZBEK TILIDA FITONIMLARNING MORFOLOGIK VA FONETIK XUSUSIYATLARI. (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu ishda o‘zbek tilidagi fitonimlarning (o‘simlik nomlarining) morfologik va fonetik xususiyatlari o‘rganiladi. Fitonimlar xalq tilida va adabiy matnlarda keng qo‘llanilib, ularning tuzilishi, shakllanish yo‘llari, tovush tarkibi tilshunoslik nuqtai nazaridan katta ahamiyatga ega. Ishda fitonimlarning tarkibiy qismlari, ular tarkibida uchraydigan affikslar, morfemalar va tovush o‘zgarishlari tahlil qilinib, ularning semantik yuklamasi ham ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, fitonimlarning xalq og‘zaki ijodi, maqol, matal va folklor namunalaridagi o‘rni haqida ham fikr yuritiladi.