INGLIZCHA KOLLOKATSIYALARNING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI (JON GRINNING “YULDUZLAR AYBDOR” ROMANI MISOLIDA) (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada ingliz tilidagi kollokatsiyalarning lingvomadaniy xususiyatlari Jon Grinning “Yulduzlar aybdor” romani misolida tahlil qilinadi. Kollokatsiyalar – bu odatda birga ishlatiladigan so‘z birikmalari bo‘lib, ular nafaqat semantik ma’no, balki madaniy qadriyatlar, tarixiy kontekst va milliy o‘ziga xosliklarni ham ifodalaydi. Roman matnida uchraydigan “Okay? Okay.” yoki “The world is not a wish-granting factory” kabi iboralar o‘zida chuqur madaniy va hissiy ma’nolarni mujassam etgan. Maqolada bu iboralar tahlil qilinar ekan, ularning tarjima jarayonidagi o‘rni ham yoritiladi. Xulosa sifatida, kollokatsiyalarni lingvomadaniy yondashuv orqali o‘rganish nafaqat tilshunoslik, balki tarjima nazariyasi va chet tilini o‘rganishda ham muhim ahamiyatga ega ekani ta’kidlanadi.