YURIDIK TERMINLARNING LINGVISTIK XUSUSIYATLARI VA ULARNI O‘RGANISHNING DOLZARBLIGI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada yuridik terminlarning lingvistik xususiyatlari, ularning tuzilishi, semantik mazmuni va qo‘llanilish doirasi tahlil qilinadi. Yuridik terminologiya nafaqat yuridik sohaga oid tushunchalarni ifodalaydi, balki har bir xalqning huquqiy tafakkuri, madaniyati va ijtimoiy hayotini ham aks ettiradi. Ushbu terminlarni lingvistik nuqtai nazardan o‘rganish, ularning morfologik va semantik qurilishini aniqlash, tarjima jarayonida yuzaga keladigan muammolarni tahlil qilish orqali terminologik barqarorlikka erishish mumkin. Maqolada, shuningdek, yuridik terminlarni o‘rganishning dolzarbligi va amaliy ahamiyati haqida fikr yuritiladi hamda ularni o‘rganishga zamonaviy yondashuvlar tavsiya etiladi.