SIMSIZ SENSOR TARMOQ TUZILMASINI TANLASH USULLARI VA ALGORITMLARI. (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
ushbu maqolada Simsiz sensor tarmoqlar (SST) taqsimlangan va atrof-muhit xarakteristikalarini monitoring qilish va unda joylashgan ob’ektlarni boshqarish uchun mo‘ljallangan ko‘plab simsiz sensor tugunlardan tashkil topgan o‘z-o‘zidan tashkil etiladigan tarmoqlar, Ko‘plab simsiz sensor tugunlar cheklangan resurslar – batareya zaryadi, xotira hajmi, hisoblash imkoniyatlari va boshqalarga ega bo‘lgan juda kichik qurilmalar Sensor tugunlarni tekislikka joylashtirish  haqida fikr yuritilgan.