TEMIR VA COBALT ELEMENTLARINING INSON ORGANIZMIDAGI AHAMIYATI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada temir (Fe) va kobalt (Co) elementlarining inson organizmidagi ahamiyati, ularning asosiy biologik funksiyalari, yetishmovchiligi va ortiqcha miqdorining salomatlikka ta’siri keng yoritilgan. Temir qizil qon hujayralarida kislorod tashish jarayonida ishtirok etib, organizmning energiya ishlab chiqarish va immunitetni mustahkamlash jarayonlarida muhim rol o‘ynaydi. Kobalt esa B12 vitamini tarkibiy qismi sifatida asab tizimi faoliyati va qon hosil bo‘lish jarayonlariga ta’sir qiladi.