OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARIDAGI RADIONUKLIDLARNING ZARARLASH DARAJASI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Bizga ma’lumki, oziq-ovqat mahsulotlaridagi kimyoviy moddalarning me’yyordan ortiqcha bo’lishi tirik organizmlar uchun salbiy oqibatlarga olib kelishi mumkin. Shu sababli har bir kimyoviy moddaning oziq-ovqat mahsulotlaridagi miqdori sanitar me’yyor va qoidalar (SanPiN) bilan tartibga solinadi va ushbu hujjatda har bir kimyoviy moddaning minimum miqdori ko’rsatib o’tilgan. Lekin oziq-ovqat mahsulotlaridagi radionuklidlar kimyoviy moddalarga nisbatan kuchli ta’sirga egaligi va tirik organizmlarda saraton kasalligini keltirib chiqarishi mumkinligi sababli, trof-muhit ob’ektlari va oziq-ovqat mahsulotlari uchun ikki xil me’yyor ishlab chiqilgan