KO‘CHIRMA GAPLI QO‘SHMA GAPLARNING O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDAGI O‘XSHASHLIK VA NOO‘XSHASHLIK TOMONLARI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqola ko‘chirma gapli qo‘shma gaplarning o‘zbek va ingliz tillaridagi o‘xshashlik va noo‘xshashlik tomonlarini tadqiq etadi. Ko‘chirma gaplar ikki yoki undan ortiq gaplarni bir-biriga bog‘lab, ma’lum bir ma'lumotni tushunishga yordam beradi.O‘zbek va ingliz tillarida bu grammatik qurilmaning qo‘llanilishi va tuzilishi o‘xshashliklar va farqlarni ko‘rsatadi. Maqolada tahlil qilingan ko‘chirma gaplar quyidagi yo‘nalishlar bo‘yicha taqqoslanadi: qo‘shma gap tuzilishi, ularning tarkibiy qismlari, va grammatik jihatlar. Tahlil metodologiyasi sifatida tilshunoslikning kontrastiv usuli qo‘llanildi. O‘zbek va ingliz tillaridagi ko‘chirma gaplar orasidagi farqlar va o‘xshashliklar natijasida, til o‘rganuvchilari uchun ba'zi qo‘llanmalar ishlab chiqildi.