GISTOLOGIK KASALLIKLAR VA ULARNING PATOGENEZIGA UMUMIY TUSHUNCHA (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
gistologik kasalliklar – bu to‘qimalar darajasida yuzaga keladigan o‘zgarishlar va patologiyalarni o‘rganadigan ilmiy sohaga oid muhim mavzulardan biridir. Bu kasalliklar hujayralarning tuzilishi, funksiyasi yoki ko‘payishidagi buzilishlar natijasida rivojlanadi. Gistologik kasalliklar ko‘pincha irsiy, infeksion, autoimmun yoki o‘sma jarayonlari bilan bog‘liq bo‘lib, ularga o‘z vaqtida tashxis qo‘yish va davolash katta ahamiyatga ega. Bu sohada mikroskopik tadqiqotlar asosiy rol o‘ynaydi, jumladan, biopsiya materiallarini o‘rganish, immunogistokimyo usullari va molekulyar diagnostika texnologiyalaridan foydalaniladi. Gistologik kasalliklar orasida o‘smalar, surunkali yallig‘lanishlar, fibroblastik o‘zgarishlar va degenerativ jarayonlar alohida o‘rin tutadi.Ushbu mavzu klinik tibbiyot va ilmiy tadqiqotlar uchun muhim ahamiyatga ega bo‘lib, yangi davolash usullarini rivojlantirish va kasalliklarni oldini olishda muhim rol o‘ynaydi