BUDJET CHEGARASI XUSUSIYATLARI VA BUDJET CHIZIG‘INING O‘ZGARISHI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Bu maqolada budjet tizimi va uning chegarasi hamda budjet chizig‘i haqida ma’lumotlar berilgan. Davlat budjeti davlat moliyasining markaziy bo‘g‘ini bo‘lishi bilan bir qatorda moliya tizimining ham asosini tashkil etadi. Davlat budjetining iqtisodiy tuzilishi va mazmuni bevosita davlatning funktsiya va majburiyatlaridan kelib chiqadi. Chunki davlat jamiyatni boshqarish uchun o‘z oldiga bir nechta vazifalarni qo‘yadiki, u vazifalarni moliyaviy mablag‘lar bilan ta’minlashda budjet mablag‘lari xizmat qiladi. Davlat budjetining kassali ijrosida g‘aznachilik tizimining bank tizimidan farqi shundaki, avvalo, budjet ijrosi jarayonida g‘aznachilik ikki oqimdagi pulmablag‘larini to‘playdi. Daromadlar va xarajatlar bir hisob raqamdan qilinadi, bunday tartib mavjud mablaglar bilan moliyalashtirish jarayonini tezlashtirishga imkon beradi.