ХОМИЛАДОР АЁЛЛАРДА ГЕСТАЦИОН ҚАНДЛИ ДИАБЕТ АСОРАТЛАРИ (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Гестацион қандли диабет (ГҚД) — ҳомиладор аёлларда энг куп учрайдиган метаболик касаллик булиб, қандли диабетнинг 2 типини ўсиши билан характерланади ва эндокринолог ва акушер-гинекологлар учун перинатал асоратларнинг кўплиги билан муаммоли касалликлардан бири хисобланади. Гестацион қандли диабет 1% дан 14% гача,ўртача 7% да учрайди. Бу касаллик билан огриган хомиладор аёлларда муддатдан олдинги тугрук хавфи 30-50% , Кўп сувлилик 20-60%, хомиладорликда гипертензив холатлар25-65% ,тугрук травмаси ва кесар кесиш вакт утиши билан 2 тоифа диабетига утиш хавфи юкори.учрайди. Гестацион қандли диабет билан касалланган аёлларда макросомия,хомила елкаси дистоцияси 2,8-5,6%, умуртқа бўйни травмаси 42%, нафас олиш муаммолари 1,4-5,3%, , перинатал ўлимкўрсаткичи 5 марта ошади.Туғруқни кесарчакесиш орқали якунлаш 28,8-46,6% холларда кузатилади.Диaбетик фетопатия (ДФ)учраши 30-60%ҳолларда кузатилади .