NUTQIY KALIMALARNING LISONIY VOSITALARINING MILLIY HUSUSIYATLARI (Yangi O'zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Halqlar turmush tushunchalarini anglatadigan lisoniy vositalar hos so’zlar deyiladi. Muayyam bir halq, millat va elatga hos tushuncha, narsa va hodisalarni aks etiradigan lisoniy vositalar badiiy asarning milliy hususiyatini belgilaydigan asosiy vositalardan hisoblanadi. Demak, har qanday badiiy-g’oyaviy barkamol asar o’zida birday ham baynalmilallikni, ham milliylikni mujassam etishi bilan ajralib turadi. Baynalminallik asarning mazmuni va g’oyasida, milliylik esa uning shaklida namoyon bo’ladi. Badiiy asarning shakli qator jihatlari bilan birga uning tilini, hususan lug’at tarkibini o’z ichiga oladi: asarning milliy hususiyati asosan leksik va frazeologik birliklar yordamida yaratiladi.