PARATAKTIK QURILMALARNING MONOPROPOZITIV STRUKTURASI XUSUSIDA - Kurbanova Raxima Abdullayevna (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Parataktik qurilmalarning propozitiv strukturasi sodda gapning propozitiv strukturasidan ham, gipotaktik qurilmalarning propozitiv strukturasidan ham farq qiladi. Bu mazkur sintaktik qurilmaning derivatsion xususiyatlarini qayd etish jarayonida ham ma’lum darajada koʻzga tashlandi. Propozitiv struktura sintaktik qurilma mundarijasining real borliq bilan boʻlgan munosabatida namoyon boʻladi. Shunday ekan, sodda gaplar munosabatidagi avtosemantik munosabat va bundan farqlanuvchi parataktik qurilmalardagi oʻziga xos sintaktik munosabatning sinsemantik xarakteri ham bundan dalolat beradi.