(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Atrof-muhitning og’ir metallar ionlari bilan ifloslanishi butun dunyoda o’nlab yillar davomida muhim muammo bo’lib kelgan. Merkuriy sayyoradagi eng zaharli elementlardan biri bo’lib, plutoniydan keyin ikkinchi o’rinda turadi. Simob ko’mir yoqadigan elektr stansiyalari, okean va vulqon chiqindilari, oltin qazib olish va qattiq chiqindilarni yoqish natijasida muntazam ravishda ajralib chiqadigan ma’lum atrof-muhitni ifloslantiruvchi moddadir. Tuproq suvli muhit cho‘kindilarida yashovchi bakteriyalar noorganik Hg(II) ni baliq va dengiz sutemizuvchilari to‘qimalarida oziq-ovqat zanjiri orqali to‘plangan kuchli neyrotoksin bo‘lgan metil simobga aylantiradi.