(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Zang kanali Surxondaryo viloyatidagi sug‘orish kanali hisoblanadi.Kanal Arpapoya qishlog‘i yaqinida Surxondaryo daryosidan suv oladi. Uzunligi 96 km bo‘lib, suv o‘tkazish imkonyati 85m3/sek .Zang kanali Qadimgi kanallardan biri hisoblanadi . U kanal (taxminan 9-10-asrlarda qazilgan) bir necha marta qayta tiklangan.1912-yilda hozirgi Zang kanal qadimgi kanal o‘rnida qazilgan