(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Surxondaryo — Surxondaryo viloyatidagi daryo, Amudaryoning oxirgi oʻng irmog‘i. Qorovultepa qishlog‘idan bir oz yuqoriroqda Toʻpolondaryo bilan Qoratogʻdaryoning qoʻshilishidan hosil bo‘ladi. Boysun va Bobotogʻ tizmalari oralig‘idan janubi-g‘arb tomon oqib borib, Termiz sh. Yonida Amudaryoga quyiladi. Uzunligi 175 km (Toʻpolondaryoning boshlanish joyidan esa 297 km), havzasining maydoni 13500 km², tog‘li qismi 8230 km². Surxondaryo havzasi shimolida Hisor tog‘ tizmasi, g‘arb va janubi-g‘arbda Boysun tog‘lari va sharqda Bobotogʻ bilan chegaralangan, janubida esa Amudaryo vodiysi bilan qoʻshilib ketgan.