(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Do’stlik- ijtimoiy-axloqiy va psixologik tushuncha. O’zaro hurmat, yoqtirish, manfaatlarning umumiyligi, yaqinlik, bir-birini tushunishga asoslangan kishilar o’rtasidagi munosabat shaklini ifodalaydi. Kishilarning muloqat shakli sifatidagi do’stlik qonqardoshlik, o’rtoqlik, birodarlik tushunchalariga yaqin, lekin psixologik nuqtai nazaridan esa ulardan o’zining alohidaligi, tanlash xususiyati, his-tuyg’u bilan farq qiladi. Axloqiy psixologik hodisa va shaxsiy xislat sifatida do’stlik odamning yoshi, shaxsning shakllanishi bilan o’zgarib boradi. Ijtimoiy axloqiy muhit kishilarning turmush tarzi do’stlikning mazmun-mohiyatini belgilaydi. O’zaro manfaat,” tabiiy yoqtirish, hissi baxtga erishishga ko’maklashish va boshqalar do’stlikning asosi sifatida qaralgan. Haqiqiy, mustahkam do’stlik yuksak, ijtimoiy ahamiyatga ega bo;lgan maqsad va ideallar mushtarakligini anglash asosida shakllanadi.