(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Bu maqola raxit kasalligi haqida tafsilotli ma’lumotlar taqdim etadi. Maqolaning birinchi qismida raxit kasalligining asosiy sababi sifatida Ca va P almashinuvidagi buzilish va vitamin D tanqisligi yotishi tushuntiriladi. Keyinchalik, raxit kasalligining uchrash darajasi, bu kasallikning tarqalganlik va uning rivojlanishi haqida tafsilotlar berilgan. Maqolaning uchinchi qismida, raxit kasalligining klinikasi va uning sabablarini tushuntirish uchun vitamin D ning organizmdagi rolini o’rganish, kalsiytriolning vazifalari bilan bog’liq tafsilotlar keltirilgan. Maqolaning oxirgi qismida raxit kasalligini davolash va uni profilaktika qilish uchun qo’llaniladigan yo’nalishlar to’liq bayon qilingan. Bu qismda, raxitni davolash uchun nospetsifik va spetsifik davolash yo’llari, jumladan vitamin D va Ca preparatlari, va homiladorlik davrida va bolalikda optimal ovqatlanishning muhimligi haqida ma’lumotlar berilgan. Ushbu maqola tibbiyot sohasidagi mutahasislar va o’quvchi talabalar uchun kerakli ma’lumotlar berishi mumkin.