(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Ishda qonun hujjatlarida mustahkamlangan va amaliyotda qo‘llaniladigan, aniq faoliyat turlarida batafsil bayon etilgan umumiy va maxsus chora-tadbirlardan iborat bo‘lgan yo‘l-transport jinoyatlarining oldini olish va oldini olish bo‘yicha chora-tadbirlar tizimi ko‘rib chiqiladi, shuningdek, yo‘l harakati xavfsizligini ta’minlash bo‘yicha qo‘shimcha chora-tadbirlar taklif etiladi. Ishda yo‘l-transport jinoyatlarini o‘rganib, ularni sodir etish uchun sharoit, sabab va shart-sharoitlar aniqlangan. Muallif yo‘l harakati jinoyatlarining asosiy omillari, ya’ni yo‘l holati, transport vositalari, haydovchilar, qonun hujjatlaridagi noaniqlik va kamchiliklarni o‘rganib, ularning o‘zaro bog‘liqligini qayd etadi. Yo‘l harakati xavfsizligi masalalariga oid qonunchilik normalari va ilmiy ishlanmalar, yo‘l harakati jinoyatlarining oldini olishga qaratilgan amaliy chora-tadbirlar o‘rganilib, qonunchilik bazasi va yo‘l harakati xavfsizligini ta’minlashda qo‘llanilayotgan vositalardagi kamchiliklar aniqlandi. Muallif yo’l harakati jinoyatlarining oldini olish va oldini olish bo’yicha umumiy va maxsus chora-tadbirlar tizimini ishlab chiqadi, yo’l harakati xavfsizligini yaxshilash bo’yicha aniq chora-tadbirlarni ochib beradi, beshta harakat blokiga umumlashtiriladi. Muallif yo‘l harakati xavfsizligini ta’minlash bo‘yicha davlat dasturining samarali amalga oshirilishiga yo‘l-transport jinoyatlarining oldini olish va oldini olishga qaratilgan umumiy va maxsus chora-tadbirlarni kompleks tarzda amalga oshirishgina olib keladi, degan xulosaga keladi.