(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
“Omillar uchun shart-sharoitlar” determinanti Ishlab chiqarish omillari nazariyasi buyicha tovar aylanishining okimi ishlab chikarishning mexnat, yer, tabiiy resurslar, sarmoya, infratuzilma kabi omillarini belgilab beradi. Mamlakatda ishlab chikarish omillarining mavjudligi milliy iktisodiyotni rivojlantirish uchun xal kiluvchi rol uynamaydi. Ishlab chikarish omillarini shakllantirish va yangilashning tezligi va samaradorligi xamda iktisodiyotning ma’lum tarmoklarida kullash muximdir. ijtimoiy ishlab chikarish jarayonida kishilar bilan tabiat urtasidagi boglanishni amalga oshiruvchi shaxsiy va texnik-buyumlashgan elementlar tizimidan iborat.