(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek nasrida inson ruhiyati va ichki kechinmalarning badiiy talqini tahlil qilinadi. Xususan, Nazar Eshonqul va Ulug‘bek Hamdam asarlari misolida qahramonlarning ichki dunyosi, ruhiy iztiroblari, yolg‘izlik hissi hamda individual ong kechinmalari yoritiladi. Mualliflar ijodida psixologizmning o‘rni, inson ruhiyatini chuqur ochib berishdagi badiiy vositalar, shuningdek, zamon va shaxs o‘rtasidagi murakkab munosabatlar ilmiy tahlil asosida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijasida zamonaviy nasrda insonning ichki olamini ifodalashda yangi badiiy izlanishlar va uslublar shakllanayotgani aniqlanadi.