(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy qurolli mojarolar sharoitida ijtimoiy ongda yuz beradigan deformatsion jarayonlar tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor qo‘rquvning ommaviylashuvi, “dushman obrazi”ning kuchayishi, zo‘ravonlikning odatiy holga aylanishi, dezinformatsiya va nafrat nutqining kengayishi, shuningdek, ta’lim va jamoaviy ishonchning zaiflashuviga qaratiladi. Maqolada qurolli mojaro faqat harbiy yoki siyosiy hodisa emas, balki insonlarning fikrlashi, qadriyatlari, muomala madaniyati va jamiyatdagi munosabatlar tizimini o‘zgartirib yuboradigan ijtimoiy-psixologik omil ekani asoslanadi. Xalqaro tashkilotlar ma’lumotlari ham bu muammoning qanchalik jiddiy ekanini ko‘rsatadi: 2024-yil oxirida dunyo bo‘yicha majburiy ko‘chirilganlar soni 123,2 millionga yetgan, 2025-yil aprel oyi oxiriga kelib esa 122,1 million kishi urush, zo‘ravonlik va ta’qib sababli o‘z uyini tark etishga majbur bo‘lgan. WHO ma’lumotiga ko‘ra, urush yoki mojaroni boshdan kechirgan odamlarning taxminan 22 foizida depressiya, xavotir, PTSD yoki boshqa ruhiy buzilishlar kuzatiladi. Shu jihatdan qaraganda, qurolli mojaro sharoitida ijtimoiy ong deformatsiyasi nafaqat individual psixika, balki butun jamiyatning axloqiy va ma’naviy muhitiga ta’sir qiluvchi murakkab jarayondir