(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqola “Fahrenheit 451” asaridagi distopik adabiyotni tarjima qilish strategiyalarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda Ray Bradburyning metaforik tili, ramziy obrazlari, neologizmlari va syujetga xos dialoglarini turli tarjimalarda qanday aks ettirilgani tahlil qilinadi. Maqolada stilistik muvofiqlik, madaniy moslashuv, leksik innovatsiya va kompensatsiya kabi tarjima strategiyalari qo‘llanilishi ko‘rsatib berilgan. Natijalar tarjimaning manba matnga sodiqligi va o‘quvchi uchun moslashuvchanligi o‘rtasidagi muvozanatni aniqlashga yordam beradi.