(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada XX asr o‘zbek she’riyatida aruz vaznida ijod qilgan shoirlar faoliyati ilmiy-nazariy asosda tahlil qilinadi. Aruz tizimining tarixiy ildizlari, jadid davri va sovet mafkurasi sharoitidagi holati hamda uning yashovchanlik xususiyatlari yoritiladi. Ayniqsa, Nabixon Chustiy ijodi misolida mumtoz poetik an’ananing zamonaviy mazmun bilan uyg‘unlashuvi ochib beriladi. Tadqiqot natijasida aruz nafaqat poetik tizim, balki milliy madaniy xotira timsoli sifatida ham ahamiyat kasb etishi asoslanadi.