(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
6-aminopiridin-2-karbon kislotaning metall ionlari bilan ta’sirlashishi va uning metallokompleks birikmalarining xossalarini tadqiq qilish maqsadida, Zn(II)xlorid kristallogidrati bilan M:L 1:2 nisbatdagi koordinatsion soni oltiga teng bo‘lgan, yangi kompleks birikmasi olinib, uning monokristali o‘stirildi. Uning tarkibi va tuzilishi RTT yordamida aniqlandi. Kompleks birikmada ligandi bidentant holatda koordinatsiyalangan. Hirshfeld sirtini Crystal Explorer17.5 dasturi yordamida tahlil qilindi. Kompleks birikma kristalining IQ-spektri tahlil o‘tkazilib, tegishli bog‘larning tebranish chastotasi kuzatildi.