(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada ispan va o‘zbek tillaridagi somatik frazeologik birliklar qiyosiy tahlil qilinadi hamda ularning madaniy va semantik xususiyatlariga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqotda tana a’zolari (bosh, qo‘l, ko‘z, yurak va boshqalar) ishtirok etgan fe’lli iboralar va idiomatik ifodalar ko‘rib chiqilib, madaniy kontekst bilan bog‘liq bo‘lgan o‘xshashlik va farqlar ochib beriladi: ispan madaniyatidagi individualizm va emotsional ifodaviylikka qarshi o‘laroq, o‘zbek madaniyatida jamoaviylik va ijtimoiy munosabatlarga urg‘u ustunligi ta’kidlanadi.