(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2023)
Mazkur maqolada shoir Maqsud Shayxzodaning xalq qalbidan joy olgan sermahsul ijodi va uning o‘zbek milliy madaniyatida tutgan o‘rni haqida mushohada yuritiladi. Shoir she’rlarida Ona Vatan, Tinchlik, Samimiylik, Tinchlik, Mehnatsevarlik mavzularining aks etishi uning jozibali misralari orqali tahlil qilinadi. O‘zbek adabiyotida shoirning o‘rni va nufuzi juda bal and ekanligi ko‘rsatiladi hamda shoir she’rlariga bugungu kundagi ijtimoiy-ma’naviy ehtiyojning mavjudligi asoslanadi. Shuningdek, shoirning she’riy tragediyasi “Mirzo Ulug‘bek” asarining badiiy qimmati tahlil etiladi. Asarning o‘zbek va jahon adabiyotida tutgan o‘rni haqida mulohazalar yuritiladi. Adib ijodining o‘zbek adabiyotiga ko‘rsatgan ta’siri real baholanadi. Shoir ijodining o‘rganish yuzasidan taklif va tavsiyalar beriladi.