(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada kardiologik bemorlarda metabolik holat ko‘rsatkichlari va yurak qisqaruvchanlik funksiyasi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik tahlil qilinadi. Metabolik buzilishlar, xususan dislipidemiya, insulin rezistentligi va tana vaznining ortishi yurak mushagining funksional holatiga ta’sir ko‘rsatishi ilmiy manbalar asosida o‘rganildi. Tadqiqot davomida bemorlarning klinik, laborator va instrumental tekshiruv natijalari tahlil qilinib, metabolik ko‘rsatkichlar bilan ejeksiya fraksiyasi hamda miokard qisqaruvchanligi o‘rtasidagi munosabat baholandi. Olingan natijalar metabolik holatning yomonlashuvi yurak qisqaruvchanlik funksiyasining pasayishi bilan bog‘liqligini ko‘rsatdi. Ushbu ma’lumotlar yurak-qon tomir kasalliklarini erta aniqlash, kasallik kechishini prognozlash va individual davolash strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.