(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada mehmondo‘stlikni ifodalovchi paremiyalar (maqol, hikmatli ibora, xalqona qolip) kommunikativ odobni qanday “boshqarishi” pragmatik va ijtimoiy kesimda yoritiladi. Tadqiqot mezbon–mehmon munosabatini faqat qadriyat sifatida emas, balki muloqotdagi “yuzni saqlash”, ijtimoiy masofa, resurs (vaqt, ovqat, e’tibor)ni taqsimlash, hamda o‘zaro majburiyatni legitimlashtirish mexanizmi sifatida ko‘radi.