(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu ish keramik quvurlarni ishlab chiqarish texnologiyasini tizimli tarzda o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda keramik xom ashyolarni tanlash va ularning xususiyatlarini baholash, xom ashyoni tayyorlash jarayoni, quvurlarni shakllantirishning turli usullari – ekstruziya, presslash va quyish, hamda keyingi quritish va sinterlash bosqichlari batafsil ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, ishlab chiqarish jarayonida sifatni nazorat qilish metodlari, quvurlarning mexanik va kimyoviy xususiyatlarini oshirish usullari tahlil qilingan. Ishning maqsadi keramik quvurlar ishlab chiqarish texnologiyasining samaradorligini oshirish, energiya va xom ashyo resurslaridan tejamkor foydalanishni ta’minlash hamda amaliy ishlab chiqarishda sifatli mahsulot olish imkoniyatlarini aniqlashdir. Natijalar ishlab chiqarish jarayonini optimallashtirish va sanoat miqyosida yuqori sifatli keramik quvurlar ishlab chiqarish bo‘yicha tavsiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi.