(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu tezis allergik kasalliklarning kelib chiqishida asosiy rol o’ynaydigan immunologik mexanizmlarni tizimli tahli qiladi. Asosiy e’tibor IgE orqali sodir bo’ladigan I tur gipersensitivlik reaksiyasiga qaratilgan bo’lib, unda antigen (allergen) bilan birinchi marta tanishgandan so’ng organizmda IgE sinfiga mansub antitelolar ishlab chiqarilishi va ularning mast hujayralari va bazofillarga birikishi jarayoni o’rganiladi. Allergik kasalliklarni tushunish va samarali oldini olish uchun ularning immunopatogenezini chuqur bilish zarurligi ta’kidlanadi.