(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda uchraydigan Raxit kasalligini erta aniqlash, profilaktika va davolashning zamonaviy usullari yoritiladi. Raxit — suyak tizimining D vitamini tanqisligi natijasida rivojlanadigan metabolik kasallik bo‘lib, uning oldini olish uchun bir qator ilmiy asoslangan yondashuvlar mavjud. Maqolada quyosh nuri bilan ta’minlash, ratsionga D vitamini qo‘shimchalarini qo‘shish, parenteral profilaktika, mikronutrientlar balansini saqlash, homilador ayollar uchun skrining dasturlari hamda genetik diagnostika imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, raqamli salomatlik texnologiyalari — mobil ilovalar, sun’iy intellekt asosidagi monitoring tizimlari, aqlli bilaguzuklar orqali D vitamini yetishmovchiligini nazorat qilish yo‘llari bayon etiladi. Maqola zamonaviy biotibbiy tadqiqotlar asosida Raxitning kelib chiqish omillari, xavf guruhini aniqlash metodlari va profilaktik dasturlarning samaradorligini ilmiy tahlil qiladi. Tadqiqot Raxitni kamaytirish bo‘yicha innovatsion echimlarning afzalliklari va real amaliyotdagi qo‘llanilish imkoniyatlarini ko‘rsatib beradi. Ushbu ish pediatriya amaliyotida muhim bo‘lgan erta oldini olish strategiyalarini ishlab chiqishga yordam beradi.