(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Сўнгги йилларда республикада табиий қўзиқоринларни еб заҳарланиш ҳолатлари кундан-кунга кўпайиб бормоқда. Бу ҳолатлар, айниқса, қишлоқ аҳолиси орасида кузатилмоқда. Қўзиқорин токсинларининг инсон организмига таъсири кўп органли шикастланиш — гепатотоксик, нефротоксик, нейротоксик ва кардиотоксик ҳолатлар билан кечади. Морфологик жиҳатдан бу токсинлар ҳужайра даражасида дистрофия, некроз, шиш ва васкуляр бузилишларни келтириб чиқаради. Шу боис ушбу мавзу тиббиёт амалиётида ҳам, суд-тиббий ва патологик анатомия соҳаларида ҳам катта аҳамиятга эга.