(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada sog‘liqni saqlash tizimida Big Data texnologiyalaridan foydalanishning ilmiy asoslari va amaliy imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sun’iy intellekt (AI) va katta ma’lumotlar tibbiy bashorat tizimlarini yaratishda qanday rol o‘ynashi yoritilgan. Maqolada ochiq ma’lumotlar manbalari — TCGA, ADNI, MIMIC va TCIA — asosida model ishlab chiqish jarayonlari tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Big Data asosidagi bashorat tizimlari kasalliklarni erta aniqlash, davolash jarayonlarini shaxsiylashtirish va sog‘liqni saqlash resurslaridan samarali foydalanish imkonini beradi.