(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Liriodendron tulipifera ўсимлиги ер устки қисми алкалоидларини текширишни давом эттирдик, эфирли қисм алкалоидлар аралашмасини колонкада хроматография усулида бўлиш натижасида ундан коридин, изокоридин [1,2]. Шунингдек, алкалоид-лиринидин (1) ажратиб олинди. Лиринидин (1)-кучсиз фенол табиатли, оптик фаол асос бўлиб, суюқланиш температураси 237-2390С га тенг бўлган хлоргидрат ҳосил қилади. Алкалоид метанол, этанол, ацетонда яхши ва бензолда эса ёмон эрийди.