(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida turoperatorlik faoliyatining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va bugungi holati tahlil qilinadi. Turizmning mamlakat iqtisodiyotidagi o‘rni, turoperatorlarning ichki va tashqi turizm bozoridagi faoliyati hamda ular tomonidan taklif etilayotgan asosiy yo‘nalishlar — madaniy meros, ekoturizm, tibbiy-sog‘lomlashtirish, gastronomik va ekstremal turlar keng yoritilgan. Tadqiqot davomida sohaning o‘sishiga turtki bergan omillar — davlat tomonidan berilayotgan imtiyozlar, infratuzilmaning modernizatsiyasi, raqamli texnologiyalarni joriy etish, xalqaro hamkorlik kabi jarayonlar tahlil qilingan. Shu bilan birga, malakali kadrlar yetishmasligi, ayrim hududlarda infratuzilma imkoniyatlarining cheklanganligi, yagona xizmat standartlarining yo‘qligi va xalqaro marketingdagi sustlik kabi dolzarb muammolar aniqlangan. Maqolada turoperatorlik faoliyatini yanada rivojlantirish va uni xalqaro maydonda raqobatbardosh qilish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar va amaliy tavsiyalar berilgan.