(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada tabiiy ofatlarning insoniyat hayoti va iqtisodiy faoliyatga ko‘rsatgan ta’siri, tarixiy va zamonaviy misollar orqali tahlil qilinadi. Tabiiy ofatlarga qarshi kurashishda ekologik yondashuvlar va yashil iqtisodiyot konsepsiyasining ahamiyati ko‘rsatib o‘tiladi. Xususan, qayta tiklanadigan energiya, ekologik xavfsiz texnologiyalar va resurslardan oqilona foydalanish kabi omillar orqali ofatlar xavfini kamaytirish imkoniyati yoritiladi. Niderlandiya va O‘zbekiston misolida yashil iqtisodiyotga o‘tishning dolzarbligi va xalqaro moliyaviy ko‘makning bu boradagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Yashil iqtisodiyot nafaqat ekologik, balki iqtisodiy barqarorlikni ham ta’minlashga xizmat qilishi ta’kidlanadi.