(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Oiladagi vaziyat, o‘z shaxsiga ortiqcha diqqat-e’tibor, g‘amxo‘rlik kabilar yakka farzandlarda o‘ziga ishonch hissini va o‘ziga nisbatan ijobiy munosabatni yuzaga keltiradi. Yakka farzandlarning o‘z tashqi qiyofalarini yuqori baholashlari ota-onalarning farzandlari tashqi qiyofasiga katta e’tibori, oiladagi moddiy farovonlik bilan shartlangan bo‘lishi mumkin. Bolalikda o‘z tashqi qiyofasiga nisbatan shakllantirilgan munosabat o‘spirinlikdagi “Men obrazi”ning barqaror komponentiga aylanadi. O‘z qobiliyatlarini yuqori baholash yakka farzandlarning o‘quv faoliyati va intellektual sohadagi muvaffaqiyatlari bilan belgilab berilishi ehtimol[1].