(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Ушбу мақолада ўзбек ва рус насрий адабиётида бола образининг тасвири қиёсий таҳлил этилади. Болалар образи орқали ижтимоий воқелик, маънавий қадриятлар ва тарбиявий ғоялар қандай ифодалангани таҳлил қилинади. Мақолада ўзбек адабиётидан Ғафур Ғуломнинг “Шум бола” ва Абдулла Қаҳҳорнинг “Ўтмишдан эртаклар” асарлари ҳамда рус адабиётидан Лев Толстойнинг “Болалик” ва Антон Чеховнинг “Ванька”, “Уйда” каби асарлари таҳлил этилади. Асосий эътибор бола образи орқали тарихи-маданий муҳит акс эттирилиши, эстетик ва фалсафий ғояларнинг шаклланиши, ҳамда ижтимоий-тарбиявий вазифаларнинг амалга ошишига қаратилади. Қиёсий таҳлил натижасида икки адабиётда бола образи орқали инсон ҳаёти, жамият ва тарбия масалалари қандай акс этгани очиб берилади.