(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Inson tanasi uyquning 2 bosqichidan o’tadi, (1) tez ko’z harakati (REM) va (2) tez bo’lmagan ko’z harakati (NREM) uyqu, bu esa yana 3 bosqichga bo’linadi - N1 dan N3 gacha. Uyquning har bir bosqichi va bosqichi mushak tonusi, miya to’lqinlari naqshlari va ko’z harakatlaridagi o’zgarishlarni o’z ichiga oladi. Tana barcha bosqichlarni har kecha taxminan 4 dan 6 marta o’tadi, har bir tsikl uchun o’rtacha 90 daqiqa.