(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Raqamli davrda tilni o’qitish va o’rganish jarayonlarini yaxshilash uchun keng ko’lamli vositalar paydo bo’ldi. Texnologiyaning integratsiyasi an’anaviy o’qitish usullarini inqilob qildi, talabalarga bilim olishning innovatsion usullarini taklif qildi. Til ta’limiga texnologiyani kiritish hozirda o’quvchilarni tobora globallashib borayotgan dunyoda samarali raqobatlashishga tayyorlash uchun juda muhimdir. Ilg’or raqamli vositalardan foydalangan holda, o’qituvchilar o’quvchilarni rag’batlantiradigan va til o’rganishga chuqurroq qiziqish uyg’otadigan qiziqarli va interaktiv kontent yaratishlari mumkin. Bundan tashqari, texnologiya moslashuvchan, asinxron o’rganish imkonini beradi, talabalarga o’z tezligi va qulayligida o’rganish imkoniyatini beradi va shu bilan ham eslab qolish, ham umumiy samaradorlikni oshiradi. Ushbu maqolada turli xil zamonaviy raqamli texnologiyalar va ularning ingliz tilini o’rgatishda qo’llanilishi ko’rib chiqiladi. Unda intellektual repetitorlik tizimlari, avtomatlashtirilgan nutqni aniqlash, til o‘rganuvchilar uchun nutq yordamchilari, chatbotlar, virtual reallik, yozishni baholashning avtomatlashtirilgan vositalari va kompyuterlashtirilgan dinamik baholash muhokama qilinadi. Maqolada, shuningdek, globallashgan auditoriya ehtiyojlarini qondirish va ularning o’qitish usullarining sifati va ta’sirini oshirish uchun o’qituvchilarni sun’iy intellekt texnologiyalari bo’yicha fundamental bilimlar bilan jihozlash muhimligi ta’kidlanadi