(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2025)
Mazkur maqolada adabiy matnlarda personajlarning hissiy holatini ifodalashda qo‘llaniladigan vosita va usullar tahlil qilinadi. Xususan, badiiy asarlarda qahramonlarning ichki kechinmalari, his-tuyg‘ulari va ruhiy holatini yetkazish uchun qo‘llaniladigan tasviriy vositalar (trop, stilistik figuralar, lisoniy detallarning tanlovi) hamda ulardan samarali foydalanish usullari ko‘rib chiqiladi. Ushbu jarayonda epitetlar, metaforalar, monolog va dialoglar, ichki monolog, peyzaj va portret tasviri, ritm va intonatsiya kabi vositalarning ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, hissiy holatni ifodalashda xalq og‘zaki ijodi unsurlaridan foydalanish, shaxs psixologiyasi bilan bog‘liq detallarning yoritilishi va zamonaviy psixologik yondashuvlar tahlil qilinadi. Maqola adabiy-tahliliy va lingvopoetik jihatdan hissiy ifoda vositalarini o‘rganish maqsadida yozilgan