(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Jahonda o‘zining hajmi, ko‘lami va ta’siri jihatidan 2007–2009-yillardagi Buyuk moliyaviy inqiroz bilan taqqoslash mumkin bo‘lgan Covid-19 pandemiyasi global iqtisodiyot va uning barcha quyi tizimlari, shu jumladan, bank tizimi uchun yangi muammo sifatida namoyon bo‘ldi. Natijada, uzoq muddatli reyting prognozlari ko‘plab, ayniqsa past rentabellikka ega bo‘lgan banklar uchun salbiy bahoga qayta ko‘rib chiqildi. Buning asorati 2023-yilda ham kuzatilmoqda, xususan “AQShdagi tijorat banklarida bank kreditidagi qimmatli qog‘ozlar 2023-yil sentyabrda 8,2 birlikka, boshqa qimmatli qog‘ozlar ham shu davrda 44,1 foizga kamayganligi” tijorat banklari moliyaviy xavfsizligi bo‘yicha muammolar mavjudligini ko‘rsatadi. Bu esa tijorat banklari moliyaviy xavfsizligini ta’minlash amaliyotini takomillashtirish masalalarining dolzarbligini yanada oshirmoqda.