(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Ushbu maqolada jamiyatning shakllanishi jarayoni ijtimoiy falsafa nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Ijtimoiy tuzilma, madaniyat va ijtimoiy qadriyatlar jamiyatning asosiy elementlari sifatida koʻrib chiqiladi. Jamiyatni shakllantiruvchi asosiy gʻoyalar, Karl Marks, Emile Durkheim va kabi klassik olimlarning nazariyalariga asoslanadi. Ushbu maqola shuningdek, ijtimoiy adolat va tenglik masalalariga ham toʻxtaladi, bu esa jamiyatning barqarorligini taʼminlashda muhim ahamiyatga ega. Maqola, ijtimoiy integratsiyaning ahamiyatini, ijtimoiy oʻzgarishlar jarayonida madaniyatning rolini va ijtimoiy falsafaning jamiyatni yanada barqaror va adolatli qilishdagi hissasini taqdim etadi. Oʻzaro munosabatlar, anʼanalar va urf-odatlar orqali jamiyatni shakllantirish jarayonlari oʻrganiladi, bu esa ijtimoiy hayotning murakkabligini yoritadi. Shuningdek, ijtimoiy falsafa orqali jamiyatni tushunish va rivojlantirish yoʻllari koʻrsatib beriladi. Ushbu maqola ijtimoiy falsafiy tahlil yordamida jamiyatning shakllanish jarayonini yanada chuqurroq oʻrganish imkoniyatlarini taqdim etadi.