(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Tuproqning sho’rlanishi, tuproqda eruvchan tuzlarning to’planishi butun dunyo bo’ylab qishloq xo’jaligi hosildorligiga sezilarli ta’sir ko’rsatadigan asosiy ekologik muammodir. Sho’rlanishning ortib borayotgan tarqalishi tabiiy va antropogen omillar, jumladan sug’orishning noto’g’ri usullari, o’rmonlarning kesilishi va iqlim o’zgarishi bilan bog’liq. Ushbu maqolada tuproq sho’rlanishining sabablari, oqibatlari va potentsial yumshatish strategiyalari o’rganilib, uning qishloq xo’jaligi tizimlariga zararli oqibatlari ko’rsatilgan.