(untitled) (Yangi O’zbekistonda Tabiiy va Ijtimoiy-gumanitar fanlar respublika ilmiy amaliy konferensiyasi, 2024)
Gormonlar endokrin bezlar tomonidan ishlab chiqariladi. “Endokrin” soʻzi bezning ichki sekretsiyasi degan maʼnoni anglatadi. Boshqacha qilib aytganda, ularni chiqaruvchi kanallarga ega boʻlmagan bezlar deb ham atash mumkin. Chunki ular sekretsiyalarini kapillyarlarga emas, balki toʻgʻridan toʻgʻri qonga chiqaradi. Gormonlar baʼzi ichki aʼzolar, masalan, jigar va buyraklar tomonidan ham ishlab chiqariladi. Ammo tanadagi gormonlarning aksariyati bezlar tomonidan ishlab chiqariladi. . Ushbu maqola garmonlar to’g’risida ma’lumotlar, garmonlarning turlari, ularning balansi buzilishi natijasida paydo bo’ladigan patologik holatlar va garmonlarni qanday qilib meyyorga keltirish haqida ma’lumot berilgan.