SUG‘DIYONA HUDUDIDAGI ILK SHAHARLAR VA ULARNING MUDOFAA DEVORLARI (M.A. IV–I MING YILLIKLAR) (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqola Sug‘diyona hududidagi (hozirgi O‘zbekiston va Tojikistonning shimoliy qismlari) miloddan avvalgi IV–I ming yilliklardagi ilk shaharlar va ularning mudofaa devorlariga bag‘ishlangan. Maqolada Sarazm, Koktepa va Afrasiab (Samarqand) kabi qadimiy shaharlarning arxeologik topilmalariga asoslanib, ularning paydo bo‘lishi, rivojlanishi hamda mudofaa tizimlarining xususiyatlari batafsil ko‘rib chiqiladi. Bronza va temir davrlaridagi urbanizatsiya jarayoni, irrigatsiya, metallurgiya va savdo aloqalari kontekstida shaharlarning mudofaa devorlari analiz qilinadi. Muhokamada shahar mudofaasining nomad ko‘chmanchilarga qarshi roli va Ahamoniylar imperiyasi ta’siri muhokama etiladi. Xulosada esa ushbu tadqiqotlarning ahamiyati va kelajakdagi arxeologik izlanishlar uchun takliflar beriladi.