SERITSINNING QO'LLANILISH IMKONIYATLARI (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Seritsin – ipak pillasidan olingan tabiiy oqsil bo'lib, u ipak tolalarini bir-biriga yopishtiruvchi yopishqoq modda hisoblanadi. An'anaviy ravishda to'qimachilik sanoatida chiqindi sifatida ko'rilgan seritsin, so'nggi yillarda uning biologik faolligi, bio-moslashuvchanligi va antioksidant xususiyatlari tufayli tibbiyot, kosmetika, oziq-ovqat sanoati va boshqa sohalarda keng qo'llanilish imkoniyatlariga ega ekanligi aniqlandi. Ushbu maqola seritsinning qo'llanilish imkoniyatlarini ilmiy jihatdan yoritib, uning tibbiyotda (yara davolash, to'qima muhandisligi, dori yetkazib berish), kosmetikada (namlovchi va qarishga qarshi vositalar), oziq-ovqat sanoatida (qadoqlash materiallari va antioksidant qo'shimchalar) va boshqa sohalarda qo'llanilishini tahlil qiladi. Maqolada real internet manbalaridan, jumladan PubMed, ScienceDirect va PMC kabi yuqori reytingli bazalardan olingan ma'lumotlar asosida ilmiy dolzarblik ta'kidlanadi. Natijalar seritsinning bio-moslashuvchanligi va ekologik toza xususiyatlari uning kelajakdagi qo'llanilishini kengaytirishini ko'rsatadi, ammo standartlashtirish va klinik sinovlar zarurligini ta'kidlaydi. Maqola 8 barobar kengaytirilgan bo'lib, rasmlar va diagrammalardan foydalanilgan.